fredag 30. mai 2008

Litt av hvert som blomstrer nå


Himalaya-fotblad "Podophyllum hexandrum" er en fin og spesiell plante. Når den spirer om våren ser det ut som sopp som kommer opp av jorda. Bladene er grønne med brunaktige flekker. Den blomstrer nesten med en gang. Blomsten er nokså beskjeden og sitter ikke lenge, senere blir den en blodrød frukt som er spiselig. Bladene på Himalaya-Fotbladene blir store etter hvert, og helt grønne. En plante jeg setter veldig stor pris på.


Praktlewisia er "ÅRETS STAUDE 2008". Den er jo bare helt nydelig når den blomstrer vår, og gjerne flere ganger ut på sommeren. Den er kjent under navnet Lewisia Tweedyi, men er nå flyttet ut av Lewisia slekten og over til Cistanthe slekten.


Flekktvetann er en staude som etter min erfaring vokser over alt. Jeg liker den veldig godt selv om den sprer seg lett. Her er den sammen med hasselurt.Duppsolei, eller Hvite Dupper som jeg helst kaller den vekker barndomsminner hos meg. Den er en typisk Nord-Norsk staude som stod i nesten alle hager. Nydelig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hvite dupper er det navnet som er kjent for meg også. Jeg strevde veldig med å finne dem her sørpå, så jeg måtte hjem til Lofoten for å hente ei rot. Den er vakker, helt klart og ikke så vanlig i sørnorske hager - og det gjør den enda litt mer spesiell.

Flott fjellhage du får. Jeg elsker å bruke stein. Ugress slipper du ved å krafse ofte. Jeg har en krafse alltid liggende i/ved bedet og er flink å bruke den når jeg år forbi. Da setter ikke ugresset seg heller.
Koselig blogg du har - titter ofte innom om det er noe nytt. God helg!

Anonym sa...

Fotblad står på ønskelista mi, sammen med hvite dupper. Snedig at dupper er så skjeldene i salg her nede, for de får da til å gro her.

FO - 2 sa...

Ett fint utvalg av stauder.
Lewisiaen din er nydelig! :)

Anne-Berit sa...

Nydelige hagebilder fra deg.Hvite dupper er en av mine favoritter,har minner om den fra barndommen jeg også,fra min mors hjemsted i Velfjord på Sør-Helgeland,og den er et kjært innslag i min hage også.