fredag 30. mai 2008

Litt av hvert som blomstrer nå


Himalaya-fotblad "Podophyllum hexandrum" er en fin og spesiell plante. Når den spirer om våren ser det ut som sopp som kommer opp av jorda. Bladene er grønne med brunaktige flekker. Den blomstrer nesten med en gang. Blomsten er nokså beskjeden og sitter ikke lenge, senere blir den en blodrød frukt som er spiselig. Bladene på Himalaya-Fotbladene blir store etter hvert, og helt grønne. En plante jeg setter veldig stor pris på.


Praktlewisia er "ÅRETS STAUDE 2008". Den er jo bare helt nydelig når den blomstrer vår, og gjerne flere ganger ut på sommeren. Den er kjent under navnet Lewisia Tweedyi, men er nå flyttet ut av Lewisia slekten og over til Cistanthe slekten.


Flekktvetann er en staude som etter min erfaring vokser over alt. Jeg liker den veldig godt selv om den sprer seg lett. Her er den sammen med hasselurt.



Duppsolei, eller Hvite Dupper som jeg helst kaller den vekker barndomsminner hos meg. Den er en typisk Nord-Norsk staude som stod i nesten alle hager. Nydelig.

Liv i Dammen


Det er ikke bare fisk som trives i dammen. Her er det hunden min, en Tibetansk Spaniel valp på 7 mnd som mente det kunne være godt å avkjøle seg i sommervarmen. Han fikk seg enda et bad etterpå, men det var inne:-)


Det har vært frosker i dammen i alle år og det er trivelig. Artig å høre alle lydene de lager. Vi har allerede tatt opp utrolig mange froske egg, men regner med at det blir fler å ta opp etter hvert. Her er det iallefall to frosker som koser seg riktig godt.

Endelig blomstrer det i berget

Nå har det så smått begynt å blomstre i berget. Jeg begynte å plante der i fjor, så det tar ei tid før det blir skikkelig frodig. Det jeg har funnet ut nå er at jeg hadde det litt vel travelt når jeg ordnet fjellbedet mitt. Jeg la ut avispapir for å forhindre ugress, men det er ikke til mye hjelp. Dette er et nokså stort bed så jeg får nok å gjøre med å holde det unna. Så det jeg bør gjøre nå er å ta opp plantene igjen, legge duk og ha singel opp på den. Må prøve å få tid til det.


Et flott berg kom frem etter at jeg hadde fjernet busker og ugress fra det.


Denne muren satt anleggsgartner Arne Giskeødegård opp i fjor. Han har tatt sten fra eget brudd. Jeg synes den er helt nydelig. Tar litt tid før blomstringen kommer skikkelig i gang, for det er forhåldsvis nyplantet der.



Her er et utvalg av fjellbedplanter som vokser i og rundt berget. Jeg ønsker meg mange sjeldne alpine planter.

søndag 18. mai 2008

Noen som vet hva disse rosene heter?

Jeg kjøpte disse to klaserosene for to år siden. Jeg klarte selvfølgelig å rote bort navnelappene før jeg lærte meg hva de het. Er det noen som vet det og kan fortelle meg det.Jeg mener å huske at de skulle klare seg opp til herdighetssone fire-fem. De er vel ikke akkurat beregnet for klimaet på Oppdal, men det ser ut som deg går bra. I hvert fall så langt.

Denne rosen er gul-orange, den har en nydelig farge og er veldig fin.

Denne rosen er veldig gul. Jeg synes ikke den står seg så godt i regnet, men er ellers helt nydelig.

mandag 12. mai 2008

Disse blomstrer i hagen min akkurat nå

I tillegg blomstrer gullkorg, primula og noen flere.

Vårkjærminne blir jeg aldri lei av. Den sprer seg gjerne litt for mye så den må passes på, men de nydelige blå blomstene gjør at en gjerne tar det arbeidet. En av mine favoritter om våren.

Denne fylte soleihoven fikk jeg i fjor. Den er nydelig, og er vel den eneste som blomstrer i akkurat dette bedet nå.

En beskjeden Hundetann. Denne kjøpte jeg i fjor på grunn av nysgjerrighet. Jeg har bare en så den gjør ikke så mye ut av seg. Men jeg synes den er vakker likevel.

Liv i dammen



Soleihoven blomstrer for fullt i bekken og dammen nå. Nydelig.


Fiskene har fått mat allerede ei god stund nå, og er i full aktivitet. Bare jeg nærmer meg dammen, begynner den å samles og svømme rundt og rundt. Da tror den det er mat å få. Det er så koselig med liv i dammen. Det er både frosk, gullfisk og Koi der.

Bjørk i vårdrakt


Jeg synes bjørka er aller finest om våren. Da er den som en beskjeden ung jente, som venter på å springe ut i den voksne verden. Bjørka har ikke kommet så veldig langt her på oppdal, og det bruker den heller ikke så tidlig. Men ute i skogen vår er det veldig varmt og godt klima, så her er den kommet litt lenger.

Hvitveis


Hvitveisen er jo bare nydelig. Her på Oppdal vokser ikke blåveis vilt, så da er det hvitveisen som blir vårtegnet vårt.

Nydelige blå fioler


Disse nydelige fiolene vokser i skogen over huset vårt. Naturen byr på mange nydelige farger om våren.

Burre slapper av 1 pinsedag

lørdag 3. mai 2008

Oppspist av mus?


Denne buskrosen "Rosa acicularis Dornrøschen" har jeg hatt i mange år. Den er veldig villig her på Oppdal og blomstrer lenge. Nå ser det ut som om musa har tatt knekken på den. Det er bare å håpe på at det kan komme nye skudd nedenfra, men det ser temmelig oppspist ut der. Her på bildet er det blader av en slyngplante (ugress) som har blandet seg inn:-)

Det ser ut som om musene har spist opp løkene til diss Liljene. Veldig trist for de er så nydelige når de blomstrer på sensommeren. Liljer er noen av favorittenen mine i hagen.

fredag 2. mai 2008

Mye har skjedd i hagen...

Mye har skjedd i hagen i løpet av de snart fjorten dagene som har gått, siden jeg sist tok bilder der. Det har vært veldig bra vær og høye temperaturer, så nå er all snøen vekk. Enkelte planter har til og med så smått begynt å blomstre. Det er ei herlig tid for et hagehjerte. I dammen svømmer fiskene som bare det. I går satte vi i gang pumpa, så nå renner det vann i bekken igjen. I dag matet jeg fiskene for første gang etter vinteren, og det så det ut som de satt pris på. Det triste er jo at jeg også nå ser resultatet etter musenes herjing i vinter. Det er en del planter som har gått tapt desverre.

Vårkjærminne har så smått begynt å blomstre med sin nydelige blå farge.

Bergprimula har også begynt å vise frem de nydelige blomstene sine.

Peonskuddene skyter til vers nå.

Skogen rundt hagen er full av hvitveis...nå er det vår dere...